Sander van der Laan en Bas Smedes afgestudeerd

Al vanaf het begin wisten we dat er een duurzame badkamer in Loft10 moest komen. En we hadden er ook vrij snel een heel programma van eisen voor. Maar ja, wie bouwt nu zoiets? Aanvankelijk ging onze zoektocht dan ook naar mogelijke partners die de bouw voor hun rekening wilden nemen. Zo kwamen we uit bij de firma Faay in Vianen, vooral bekend van hun systeemwanden en -plafonds. Ooit bij een IKEA binnen geweest? Ergens tussen Sint Petersburg en Valparaiso?

Voor het ontwerp klopten we aan bij de afdeling productontwerp van de TU-Delft, waar ex-collega Sacha Sylvester met industrieel ontwerpers Bas Smedes en Sander van der Laan, daar wel zin in hadden. Bas en Sander hebben vanaf januari 2016 een dik half jaar keihard gewerkt aan het ontwerp. Het was hun afstudeeropdracht en ook hun visitekaartje voor een succesvolle entree in de wondere wereld van het industrieel ontwerp.

Het programma van eisen bevatte ondermeer: eenvoudig te plaatsen in grotere ruimtes, plug-and-play, betaalbaar, modulair, zuinig met energie en water, veel daglicht, bio-based materialen, gescheiden afvoer en verwerking van zwart en grijs water. Kortom, een duurzame prefab badkamer. Het ging er verder om dat het ontwerp meteen gebouwd en op de markt gebracht kon worden. Geen duurzaam luchtkasteel dus. Bas en Sander hebben gedurende het hele proces samengewerkt met Faay, en zich de werk- en denkwijze van Faay eigen gemaakt.

Het voert te ver om hier hun ontwerpmethodieken (vision in product design, life cycle assessment) in detail te bespreken, maar een van de meest zichtbare onderdelen was de maquette die ze halverwege 'de strijd' hebben gelaserd. Zie foto. Het uiteindelijke resultaat zou nog even op zich laten wachten.

Geplaatst in Nieuws op 17 augustus 2016