Loft10 verwarmd door koelkast

Het was een hele discussie. Wordt het een pelletketel, en gaan we Loft10 verwarmen met biomassa? Of wordt het een warmtepomp, en gaan we Loft10 verwarmen met een koelkast. Eén ding was zeker, Loft10 wordt niet aangesloten op het aardgas. De warmtepomp won het uiteindelijk. En dat is vooral omdat het stoken van pellets -- schoon en goedkoop -- onverwacht hoge investeringen vereiste. Zo'n pelletketel is op zich nog wel betaalbaar, maar de kosten lopen snel op. Voor installatie, en voor opslag en aanvoer; tenminste, als je niet twee keer per dag met een emmertje naar de voorraad pellets wilt hoeven lopen.

En toen was er nog de keuze tussen een water/waterwarmtepomp en een lucht/waterwarmtepomp. De eerste voert de kou af via een bodemcollector. Het koude water (met glycol) gaat dan zo'n 200 meter diep de bodem in en wordt daar opgewarmd tot zo'n 10-12 graden. De tweede voert de kou af naar een buiten-unit, met ventilator. Qua kosten ontlopen deze twee opties elkaar niet zoveel, maar bij ons was zo'n buitenunit moeilijk te plaatsen omdat Loft10 in een monument zit. Bovendien maakt zo'n ventilator nog steeds behoorlijk veel geluid, waar de buren last van kunnen hebben. Die bodemcollector was overigens een geweldige modderboel. Zie foto. We moesten er de beukenhaag voor verwijderen. Binnen drie dagen stond ie weer op zijn plek, maar hij is nu nog steeds dood. In het milieuveld noemen ze dit wel eens groen voor grijs. De warmtepomp is van Ecoforest, en werd geplaatst door installatiebedrijf Kruisselbrink uit Winsterswijk.

Met die haag komt het wel weer goed overigens, en echt, die warmtepomp doet het geweldig. We hopen over een jaar te kunnen melden welk deel van de warmte daadwerkelijk uit de bodem komt.....

Geplaatst op 6 juni 2016